PANDEMIE | HYGIËNE

    Gebruik automatische deuropeners of schuifdeuren
Deurkrukken zijn een belangrijke infectiebron. Het verdient daarom de voorkeur om bij het aanbieden van de toegangspas de deur automatisch te openen. Voor het verlaten van de control room kan gebruik worden gemaakt van een bewegingssensor of grote knop die met bijvoorbeeld de elleboog kan worden bediend.  

   Gebruik een eigen toetsenbord en muis
Als meer dan één persoon gebruik maakt van dezelfde desk is aan te bevelen met een eigen toetsenbord en muis te werken. In het geval van een USB-aangesloten toetsenbord en/of muis moet de aansluiting goed toegankelijk zijn (boven het werkblad). 

Gebruik van een medisch toetsenbord

Als alternatief kan worden gewerkt met een medisch toetsenbord. Deze kan veel beter worden schoongemaakt dan een gewoon toetsenbord. De toetsaanslag van deze toetsenborden wordt echter niet door iedereen als prettig ervaren.


    Gebruik een eigen headset
Het is sterk aan te bevelen - en in de meeste control rooms ook gebruikelijk - om gebruik te maken van een eigen headset.  

    Reinig je werkplek
De gehele werkplek dient in ieder geval na gebruik, maar bij voorkeur ook voor gebruik, goed te worden gereinigd. Alle oppervlakten die worden aangeraakt dienen daarbij te worden meegenomen. Dus niet alleen het werkblad en de armsteunen van de stoel, maar ook het telefoontoestel en de beeldschermen.  

Gebruik van papieren placemats

Om het reinigen van de werkplek te bespoedigen kan worden gekozen voor het gebruik van papieren placemats die bij aanvang van de dienst op het werkblad worden gelegd en aan het einde van de dienst worden weggegooid.


Gebruik van UV licht voor desinfecteren oppervlakten

Het is algemeen bekend, dat UV-C licht kan worden gebruikt voor desinfectie. Hoewel dit licht zeer snel effectief is, mag tijdens het gebruik niemand zonder bescherming in de ruimte aanwezig zijn. Dit lijkt daarom in een ruimte met een permanente bezetting geen oplossing om oppervlakten te desinfecteren. Lees meer over UV-C licht in het onderdeel klimaat. UV licht met een lagere frequentie kan wel veilig worden gebruikt, maar heeft alleen effect op bacteriën en niet op virussen.


     Stel desinfectiemiddelen ter beschikking
Plaats desinfectiegel of -sprays op verschillende plaatsen in het pand; bij de ingang, de pantry, veel gebruikte deuren, etc.

Alcoholpercentage desinfectiegel

Een handgel moet 70 tot 80 procent alcohol bevatten om een virus uit te schakelen en moet dertig seconden worden ingewreven zonder de handen daarna af te drogen. Bron: RIVM


Desinfectiegel is brandgevaarlijk

Houd er bij het opslaan van desinfectiegel rekening mee dat het brandgevaarlijk is. Sla daarom de voorraad op verschillende plekken op en niet in de nabijheid van open vuur.


    Laat extra schoonmaken
Regel extra schoonmaak van de control room, de pantry, de toiletruimte en de lift door de facilitair beheerder.


Algemeen geldende hygiëne maatregelen

    Was je handen regelmatig en tenminste 20 seconden

    Geef geen handen, raak elkaar niet aan

    Hoest of nies in je elleboog en praat met normaal volume